Fyn bliver Danmarks robot-fyrtårn: Millionbevilling er grønt lys til næste fynske robotrevolution

Fyn bliver Danmarks robot-fyrtårn: Millionbevilling er grønt lys til næste fynske robotrevolution

108 millioner kroner til banebrydende udvikling af robotter til lands, til vands og i luften er på vej til Fyn, som netop er udpeget som Danmarks fyrtårn for robotter. Millionbevillingen er startskuddet på en langsigtet udvikling, der får effekt på hele Fyn – og hele landet. Det nystiftede offentlig-private konsortium, NextGen Robotics, sætter nu kurs mod at gøre Fyn til et internationalt kraftcenter for fremtidens højteknologiske brancher.

Robotter, droner og maritim højteknologi vil snart være klar til at revolutionere endnu flere brancher, eksempelvis at 3D-printe bygninger, sejle vores færger eller selv flyve med medicin og sågar passagerer.

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har netop udpeget Fyn som Danmarks såkaldte fyrtårn for robotteknologi, der skal udnytte Fyns styrker og potentialer til at skabe en international styrkeposition.

Regeringen har i alt afsat en milliard kroner til udvikling af 8 lokale erhvervsfyrtårne i hele landet. Af den første uddeling på 595 mio. kroner, havner de 108 millioner nu på Fyn.

– Udpegningen er en blåstempling af det store arbejde, der er lagt i at transformere Fyn til et globalt robotmekka og af det store potentiale, der fortsat findes. Bevillingen betyder, at vi nu puljer kræfterne i et bredt fællesfynsk konsortium, hvor vi vil styrke vækst og udvikling på tværs af hele Fyn inden for robotter og spirende væksterhverv som droner og maritim højteknologi. Ambitionen er Fyn som et internationalt kraftcenter for fremtidens højteknologiske brancher og nye job, virksomheder og arbejdskraft til hele Fyn, siger Kenneth Muhs, borgmester i Nyborg og formand for Business Region Fyn, der er en del af Erhvervshus Fyn.

Også ifølge Peter Rahbæk Juel, borgmester i Odense Kommune, er millionbevillingen en katalysator for de internationale perspektiver i den fynske robot- og droneindustri.

– Med den flotte finansiering til nogle af Fyns stærkeste vækstområder kan vi på Fyn tage endnu et skridt i retning af at skabe arbejdspladser og forudsætninger for at bringe ikke mindst vores robot- og droneklynge op i den absolutte internationale topklasse, udtaler han.

Den nyslåede titel trækker tråde til det en gang hæderkronede Lindøværftet, hvor Mærsk sammen med forskere fra Syddansk Universitet lagde grundstenen til den danske robotindustri. Syddansk Universitet vil her etablere verdens første Center for Large Structure Production, hvor flåder af robotter og droner skal udvikles til, at de sammen kan fremstille meget store og tunge elementer til for eksempel til offshore, bygninger, og måske på sigt – igen bygge skibe på Odense Havn.

– Det er fantastisk, at vi nu sammen med partnerne i NextGen Robotics kan sætte lys i det fynske fyrtårn. Vi skal i gang med at skrive det nye kapitel i væksteventyret om robotterne i Danmark og på Fyn, siger dekan på Det Tekniske Fakultet, Henrik Bindslev.

– Som anerkendt forskningsinstitution kan SDU i samarbejde med virksomhederne være med til at skabe flere og mere sikre arbejdspladser i tunge industrier som energisektoren og byggebranchen, mens vi også skaber nybrud på droneområdet og udvikler teknologi til autonom skibsfart. Vi kan samtidigt være med til at sætte fart i den grønne omstilling, når vores forskere og studerende kommer tættere på virksomhederne for at skabe de nye innovative løsninger, som skal realisere visionerne i NextGen Robotics, slutter Henrik Bindslev.

Fire ”sidetårne” skal tegne fyrtårnet fra start. Første spadestik bliver at etablere tre internationale testmiljøer og et internationalt robothus, der skal skabe de allerbedste betingelser for udvikling og eksport af robotter, droner og teknologi til fremtidens kystnære færger. I robotindustrien er nyheden modtaget med stor tilfredshed:

Med det nye fyrtårn for robot, drone og autonome højteknologi har vi nu en unik mulighed for at gøre Danmark til en endnu stærkere robotnation globalt. De nye test- og forskningsfaciliteter samt øget international synlighed vil sætte turbo på udvikling og eksport af nye løsninger, så robot- og dronevirksomheder i hele landet kan øge deres internationale konkurrencekraft. Den stigende efterspørgsel på automatisering i flere industrier viser med al tydelighed, at vækstpotentialet er stort. Så det glæder mig, at industriens potentiale nu får bedre betingelser til at vækste, siger Mikkel Christoffersen, CEO i Odense Robotics.

Bag det fynske erhvervsfyrtårn står et nyt offentlig-privat konsortium, NextGen Robotics, som består af blandt andet Syddansk Universitet, mere end 30 virksomheder, erhvervsklyngerne MARLOG og Odense, Robotics, Teknologisk Institut, Søfarts- og erhvervsskole og ni fynske kommuner.

Læs mere om de fire indsatser