Dansk autonomt fartøj imponerer ved international maritim konference

Selv om man er en relativ lille, elektrisk båd i en stor flåde, kan man sagtens skabe en solid bølgegang. 

Og det er ret præcist, hvad ”Thurø” gjorde ved den netop overståede internationale maritime konference Digtial@sea i København.

”Thurø” er en elektrisk øvelsesbåd ejet af SIMAC (Svendborg International Maritime Academy), der med hjælp fra DanaDynamics og Sternula har fået installeret en komplet autonomipakke, hvilket betyder, at den kan sejle ubemandet. 

Og selv om der ganske vist var besætning om bord, så var det den 100 procent autonome sejlads, der imponerede deltagerne fra hele verden ved konferencen. 

Folkene ombord er en ren sikkerhedsforanstaltning. Båden sejler helt automatisk. Senere viser vi, hvordan vi kan overtage skibet på afstand. Det skal simulere, at vi kan tage over, hvis der er situationer, hvor der er behov for det, siger Charlotte Flugt, der er projektleder på MARS-projektet – den maritime del af Det Natiaonale Erhvervsfyrtårn NextGen Robotics. 

Og for MARS (Maritime Autonomous Reliable Systems) har det stor betydning at blive kaldt ind i programmet til en så stor og vigtig konference som Digital@Sea.

”Det betyder vildt meget, at vi bliver inviteret ud. Vi kan mærke en stigende interesse for projektet og de ting, vi arbejder med på Fyn. Vi får mange forespørgsler på at fortælle om det, vi laver. At vi så kan vise noget fysisk i stedet for nogle slides, gør det bare lidt ekstra sjovt,” siger Charlotte Flugt. 

Og selv om MARS og de involvererede partnere allerede er i fuld gang med at definere fremtidens maritime teknologier, så der er stadig en masse uforløste drømme hos Charlotte Flugt. 

”Jeg drømmer om at skabe et miljø, med mange stærke virksomheder og startups, som arbejder med autonomi, så vi hele tiden kan øge vores viden og vores kendskab til området og på den måde være attraktive for andre virksomheder,” siger Charlotte Flugt 

Bag Digital@Sea stod Søfartsstyrelsen og IALA (International Association of Marine Aids to Navigation and Lighthouse Authorities).