Stor donation fra A.P. Møller fonden til nyt robotcenter

Odense Havn

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har doneret 90 millioner til opførsel af den bygning, der skal huse det kommende Center for Large Structure Produktion (LSP), som SDU sammen med samarbejdspartnere skal opføre på det tidligere Lindø, nu Odense Havn. Det betyder at et verdensførende center for udvikling af automation og robotter til at bygge store konstruktioner som vindmøller, skibe og byggerier snart bliver en realitet.


– Donationen er præcis, hvad man håbede på, fortæller professor på SDU og leder af det kommende center, Christian Schlette til fyens.dk. -Det er et enormt skridt for os. Det betyder, at vi har penge til at opføre et center af høj, international standard, som vil være attraktivt for både virksomheder, forskere og studerende, slutter Schlette.

Centret opføres og skal drives under Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet.Formålet med SDUs Center for Large Structure Production er at give virksomheder, udviklere og forskere en platform til at teste og udvikle ny løsninger, baseret på avancerede kerneteknologier som kunstig intelligens, 3D-printning og multifunktionelle robotter i nye produktionsprocesser – og systemer, der kan automatisere produktionsled i fremstillingen af særligt store konstruktioner.

Center skal fremme automatisering i flere brancher

Det nye center skal være med til at styrke automatiseringen og digitaliseringen i flere industrier og udnytte robotteknologiens fulde potentiale til at skabe mere fleksibel og effektiv produktion af store konstruktioner.

En af samarbejdspartnerne i det nye robotcenter bliver BLADT Industries, der fremstiller store komplicerede stålkonstruktioner til off-shore vindindustrien. De er begejstrede over den nye donation:

– For os er det her fantastisk. Med det nye robotcenter, får vi en unik mulighed for at robotisere og automatisere endnu mere og dermed få et forspring i forhold til vores konkurrenter globalt. Tiltag som det her, betyder alt for os, da vi kan være på forkant og forblive konkurrencedygtige, siger CEO Anders Søe-Jensen. – Det handler om, at vi skal blive ved med at være på forkant og bevare knowhow og dermed arbejdspladser på alle vores lokationer.

Der afholdes en arkitektkonkurrence før byggeriet går i gang.

En del af NextGen Robotics

Centret for Large Structure Production er en del af NextGen Robotics – Danmarks erhvervsfyrtårn for robotter og automation, hvis sigte er at styrke automatiseringen i Danmark, fremme beskæftigelsen og eksporten af robotter og avanceret højteknologi.


Læs mere her: Stor donation fra A.P. Møller Fonden til storrobotter på Lindø – Syddansk Universitet (sdu.dk)