Startskud for internationalt test- og videnscenter for autonom skibsfart på Fyn

I dag tændes der lys i det maritime robotfyrtårn på Fyn. Et kommende test- og videnscenter skal samle virksomheder, forskere og uddannelser om udvikling af maritim autonomi og fremtidens tech-parate maritime arbejdskraft. Centeret styrker Det Blå Danmark internationalt som foregangsland for autonom kystnær skibsfart.

Tirsdag ringer skibsklokkerne på Svendborg Havn, når den maritime uddannelsesinstitution SIMAC holder officiel kickoff for etableringen af Sydfyns kommende test- og videnscenter for maritim autonomi til den kystnære skibsfart. Hermed får Danmark et dedikeret område, hvor virksomheder fra ind- og udland, studerende og forskere kan teste, demonstrere og udvikle ny teknologi til fremtidens autonome maritime drift og operationer. SIMAC er lead-partner på etablering af centeret med navnet MARS:

Tirsdag ringer skibsklokkerne på Svendborg Havn, når den maritime uddannelsesinstitution SIMAC holder officiel kickoff for etableringen af Sydfyns kommende test- og videnscenter for maritim autonomi til den kystnære skibsfart. Hermed får Danmark et dedikeret område, hvor virksomheder fra ind- og udland, studerende og forskere kan teste, demonstrere og udvikle ny teknologi til fremtidens autonome maritime drift og operationer. SIMAC er lead-partner på etablering af centeret med navnet MARS:

Med MARS-projektet ser vi frem til, at vi for alvor kan skrue op for innovation og automatisering i den kystnære skibsfart i Danmark samtidig med, at vi udvikler fremtidens uddannelser og arbejdskraft på området, siger Jan Askholm, uddannelsesdirektør på SIMAC. – Vores vision er at skabe et knudepunkt for test og udvikling af autonom kystnær skibsfart af international kaliber omkring Sydfyn og det sydfynske Øhav.
 
MARS står for Maritime Autonomus Reliable Systems og samler udviklere, værfter, færgeejere og maritime uddannelsesinstitutioner i et partnerskab, der over tid skal udvides med flere partnere. Det nye center placeres ved Svendborg Havn og åbner i sommeren 2023.
 
Grøn og autonom færgedrift
Hos Danske Maritime hilser man også MARS velkommen og ser projektet, som en værdifuld investering i branchens konkurrenceevne:

Branchen får et åbent skræddersyet laboratorie på havet, hvor den fremover kan teste og demonstrere nye teknologier i virkelighedstro omgivelser her i landet. Det er et stærkt praksisnært supplement til forskningen og det vil styrke Det Blå Danmarks innovationskraft og skabe nye eksportmuligheder, siger Valdemar Ehlers, teknisk chef, Danske Maritime.
 
En af projektets første milepæle bliver etablering af testinfrastruktur i og omkring det Sydfynske Øhav og et mission control center på land. For Søby Værft på Ærø bliver MARS et rygstød til at være på forkant med grøn og autonom færgedrift:
 
– Det betyder utrolig meget for os at være en aktiv del af både NextGen Robotics og MARS-projektet. Vi har et erklæret mål om at være med helt fremme, når det gælder udviklingen af den maritime transport i forhold til såvel grønnere fremdrivningsløsninger, teknologi og autonom drift af f.eks. færger. Fremtiden vil i langt højere grad være grøn og autonom, og med deltagelse i projektet sikrer vi os, at vi er med helt fremme og leverer, hvad vores kunder efterspørger nu og i en meget nær fremtid, siger CEO, Tejs Beltov.
 
Bygger bro til robotmiljøet
MARS er en del af Danmarks nye erhvervsfyrtårn for robotter og fremtidens automation – NextGen Robotics, der bygger bro mellem det maritime og robot- og dronebranchen på Fyn og skal medvirke til at skabe et nyt erhvervseventyr:
 
Svendborg og Sydfyn har en stolt maritim tradition. Med MARS-projektet kobler vi de maritime kompetencer i området med de førerpositioner indenfor robotter, droner og automatisering, som allerede er her på Fyn. På den måde sikrer vi en hyper moderne erhvervsudvikling og et samarbejde på tværs af brancher, som på sigt vil betyde vækst og arbejdspladser både lokalt og regionalt, siger borgmester Bo Hansen.
 
MARS er finansieret af EUs REACT-midler, der er bevilliget af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.