Første udlån i udstyrsbanken giver fremtidens teknologer stort forspring: Kostbar radar sikrer Peter og Rasmus topkarakter

Du kender det fra dig selv. 

Det er først, når du står med en ny teknologi i hånden, du rent faktisk begynder at forstå den. Om det så er en støvsuger, en ny telefon eller en radar til maritimt brug. 

Men hvor en støvsuger eller mobiltelefon er til at komme i nærheden af, så kræver det en udskrivning af de større at få fingre i f.eks. en radar med den nyeste teknologi. Medmindre du kender nogen, du kan låne af. 

Og det gør man på University College Lillebælt. Her har et hold automationsteknolog-studerende i forbindelse med afsluttende eksamen på tredje semester haft adgang til Den Nationale Udstyrsbank. Og det giver en kæmpe fordel, at man allerede i studietiden kan få erfaring med det udstyr, man rent faktisk skal ud og arbejde med, mener både elever og underviser. 

Kort før jul var en LiDAR (Light Detection and Ranging) med til at sikre Peter Seeberg-Dyhre og Rasmus Pajbjerg et 12-tal til eksamen på tredje semester. 

”Det har været ufattelig spændende at få lov til at arbejde med en rigtig sensor og ikke en nedstrippet version, hvor alle funktionerne gemt væk. Det har været sjovt at arbejde med, men det har samtidig været meget udfordrende, fordi niveauet lige har været en tak eller to over, hvor vi er. Men det er bare med til at gøre os dygtigere, siger Peter Seeberg-Dyhre. 

Rasmus og Peter. Foto: Klaus Knakkergaard

Sammen med makkeren Rasmus Pajbjerg sikrede han sig topkarakter for deres bud på at udvikle et autodocking-system til færger. LiDAR’eren lånt i udstyrsbanken var helt afgørende for deres arbejde.

”Jeg synes, jeg er blevet markant dygtigere på den måned, vi har arbejdet med det her. Både til programmering og til teknisk forståelse. Vi kunne ikke bare gå til en underviser for at få hjælp. Vi har været på total bar bund, og det lærer man virkelig meget af,” siger Rasmus Pajbjerg.

Og det at kaste sig ud i en ukendt teknologi er netop pointen med at lade eleverne få adgang til udstyrsbanken. Det er nemlig den virkelighed, eleverne kommer ud i, fortæller Lars Lindegaard Mikkelsen, der er forskningsleder på UCL og underviser for de to 12-talselever.  

”Vi undervisere ved nødvendigvis ikke, hvordan det her udstyr virker, så eleverne er nødt til at gå ud i verden og opsøge den viden. Og det er jo den virkelighed, de kommer ud og møder i arbejdslivet. Forventningen er, at en automationsteknolog kan gå ud og pakke det her udstyr ud, få det monteret, få det til at virke og få det integreret. Det er det, vi klæder dem på til,” siger han. 

Og her er Den Nationale Udstyrsbank uundværlig, forklarer Lars Lindegaard Mikkelsen. 

”Det er dyrt ”legetøj”, og vi ville ikke have muligheden for at lade de studerende arbejde med den slags produkter, hvis det ikke var for udstyrsbanken. Vi kan finde noget, som kan noget lignende, men det bliver ikke det samme som den ægte vare. Her får de ting i hånden, som de rent faktisk skal ud og arbejde med. Derfor er det vigtigt, at vi har adgang til det”.

Udstyrsbanken, der er sponseret af Den Danske Maritime Fond, administreres af MARS-projektet (Maritime Autonomous Reliable Systems), der er arbejder på at etablere et sydfynsk testcenter for autonom og intelligent sejlads. I udstyrsbanken kan både virksomheder og studerende låne sig til udstyr, der understøtter den udvikling.

Derfor glæder det selvsagt projektleder Charlotte Kirkegaard Flugt, at det første udlån i banken har højnet niveauet hos fremtidens automationsteknologer. 

”Det taler lige ind i grundtanken med hele den her udstyrsbank, som er at sænke barrieren i forhold til at få flere til at arbejde med maritim autonomi. Det er både de studerende, som vi skal have animeret på et ret tidligt tidspunkt, og det er iværksættere og mindre virksomheder, for hvem det er en stor investering at gå ud og investere i det her udstyr,” siger hun. 

MARS er en del af erhvervsfyrtårnet NextGen Robotics, der har hjemme på Fyn. Her arbejder en stribe partnere og virksomheder med at udvikle fremtidens teknologi for robotter, droner og autonom skibsfart. 

NextGen Robotics er medfinansieret af Den Europæiske Union og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.